Veel grote bedrijven hanteerden de afgelopen jaren betalingstermijnen tot van drie tot vier maanden en brachten daarmee hun mkb-toeleveranciers in liquiditeitsproblemen. Een deel van die grote bedrijven belooft beterschap, met het initiatief Betaalme.nu. Wat is die belofte waard?

Het mkb is de groeimotor van de economie, mkb is belangrijk voor de banengroei, enzovoort, enzovoort. Het zijn van die gemeenplaatsen die politici graag uit hun mond laten rollen. En nu komt daar het grootbedrijf bij.

Een aantal grote bedrijven hebben eind vorig jaar – met overheidssubsidie – een nieuw initiatief opgestart om het mkb aan meer liquiditeit te helpen: Betaalme.nu. Bedrijven als Jumbo, Heineken en Randstad beloven voortaan te zorgen dat de mkb’er het geld eerder op zijn rekening heeft. “Samen werken aan meer liquiditeit voor het mkb.”

Donderdag sloten drie nieuwe bedrijven zich aan bij het initiatief: KPN, NS en TomTom. Top natuurlijk, als die bedrijven mkb’ers sneller betalen. Als KPN grote leveranciers binnen 30 tot 60 dagen gaat betalen, zoals nu volgens financieel directeur Jan Kees de Jager de norm is binnen KPN, is dat natuurlijk fijn. Alleen, waarom deden ze dat eigenlijk niet? De wettelijke betalingstermijn is toch gewoon 30 dagen?

Mkb misbruikt als bank

Het probleem is dat veel grote bedrijven het mkb nog steeds gebruiken als bank. Als je spullen al wel geleverd krijgt maar ze veel later betaalt, heb je immers veel minder werkkapitaal nodig. Dat scheelt bakken aan rente.

Zelf accepteren die bedrijven natuurlijk niet dat hun rekeningen te laat betaald worden, maar die mkb’er gaat toch niet protesteren. Die is veel te afhankelijk. ING en Ahold zijn twee bedrijven die met een gewetenloos betalingsbeleid mkb’ers in de problemen hebben gebracht.

Addertje onder het gras: ketenfinanciering

De crisis is voorbij, en nu speelt toch het geweten bij sommige bedrijven een beetje op. Misschien was het toch niet zo netjes om de schilder 120 dagen op zijn geld te laten wachten en moeten we Broodje van Kootje gewoon binnen een maand betalen in plaats van na 80 dagen.

Maar ja, geld is geld. Maar gelukkig is er een manier om te zorgen dat die mkb’er eerder zijn geld krijgt zonder dat de grote jongens meer werkkapitaal aan moet houden: ketenfinanciering. De grote bedrijven betalen in dat geval niet eerder, maar ze beloven wel de factuur alvast goed te keuren. De mkb’er die krap bij kas zit, kan dan met die goedgekeurde factuur naar de bank. De banken werken hier vanzelfsprekend heel graag aan mee.

Gratis geld alleen voor grote bedrijven

Ketenfinanciering is een van de oplossingen die Betaalme.nu aandraagt. Het lost net als factoring inderdaad het cashprobleem van de mkb’er op, maar hij betaalt wel de prijs in de vorm van rente. Want gratis geld bestaat niet voor kleine ondernemers, alleen voor grote bedrijven.

Mooier zou het zijn als de zes grote bedrijven gewoon op tijd betalen, iets wat ze overigens ook beloven te doen. Jammer alleen, dat ze ook dan soms weer naar de kleine ondernemer wijzen. Zo willen ze dat  mkb’ers hun rekeningen zo in gaan dienen dat deze efficiënter verwerkt kunnen worden, bij voorkeur digitaal. “Dit kan betekenen dat zij hun factuurprocessen anders moeten inrichten”, schrijft Betaalme.nu in hun persbericht. In gewoon Nederlands staat daar: we willen wel eerder betalen, mits je eerst door deze hoepel springt.

Idee mooi, uitwerking minder

Het idee achter Betaalme.nu is mooi. De bedrijven die plechtig beloven voortaan rekeningen op tijd te betalen, FrieslandCampina, Jumbo, Randstad, Heineken, NS, KPN en TomTom verdienen alle lof. Maar het is te hopen dat ze het echt volhouden en er niet allerlei voorwaarden aan koppelen. Daarnaast mag ketenfinanciering niet als stoplap worden gebruikt, omdat je zo de verantwoordelijkheid en de kosten doorschuift naar de mkb’er.

Grote bedrijven zouden hun rekening gewoon op tijd moeten betalen, waardoor ondernemers niet met de rentekosten van ketenfinanciering worden opgezadeld. Daarnaast is het een goed idee als de afnemers en leveranciers afspraken maken over hoe te factureren, maar het principe hoort natuurlijk te zijn dat je een ander bedrijf op tijd betaalt, zelfs al dient die de rekening in op een bierviltje.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl